Przejdź do treści

Ryż do sushi HARUKA 1kg SUPER JAKOŚĆ!

26,00  brutto

Ryż do sushi HARUKA to najwyższej jakości ryż krótkoziarnisty produkcji firmy JFC (producent ryżu NISHIKI). Ryż do sushi HARUKA jest tradycyjnym japońskim ryżem krótkoziarnistym. W kolebce sushi Japonii używa się praktycznie tylko ryżu krótkoziarnistego, w Europie preferowany jest ryż średnioziarnisty. Jeżeli chcecie spróbować sushi w oryginalnym japońskim wykonaniu ten ryż jest do tego idealny. Podczas gotowania należy użyć 1 szklankę ryżu na 1 1/4 szklanki wody i po zagotowaniu gotować pod przykryciem tylko 10 minut, następne 10 minut trzymać pod przykryciem. Produkcja: JFC Włochy.

Na stanie

Ryż do sushi HARUKA to najwyższej jakości ryż krótkoziarnisty produkcji firmy JFC (producent ryżu NISHIKI). Ryż do sushi HARUKA jest tradycyjnym japońskim ryżem krótkoziarnistym. W kolebce sushi Japonii używa się praktycznie tylko ryżu krótkoziarnistego, w Europie preferowany jest ryż średnioziarnisty. Jeżeli chcecie spróbować sushi w oryginalnym japońskim wykonaniu ten ryż jest do tego idealny. Podczas gotowania należy użyć 1 szklankę ryżu na 1 1/4 szklanki wody i po zagotowaniu gotować pod przykryciem tylko 10 minut, następne 10 minut trzymać pod przykryciem.

RYŻ DO SUSHI HARUKA PRZYGOTOWANIE (na 2 szklanki ryżu do sushi)

SKŁADNIKI:
1 szklanka ryżu do sushi
1 1/4 szklanki wody

Zaprawa do ryżu:
3 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
LUB
3 łyżki gotowej zaprawy do sushi

PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż wsypać do garnka, przepłukać kilka razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Wlać wodę (1 1/4 razy tyle co ryżu), odstawić ryż na 30-60min, żeby się namoczył (namaczanie nie jest konieczne ale wskazane).
2. Zagotować ryż z wodą, zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować 15 min.
3. W czasie gdy gotuje się ryż przygotować zaprawę octową. W małym garnuszku wymieszać ocet, cukier i sól, podgrzać lekko na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
4. Po 10 min ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 min.
5. Przesypać ryż do dużej miski, polać równomiernie zaprawą, wymieszać delikatnie drewnianą łopatką, tak żeby nie rozgnieść ziarenek ryżu. W czasie mieszania należy wachlować ryż wachlarzem lub kartką, aby jak najszybciej go wychłodzić, dzięki temu ryż będzie miał idealną konsystencję. Wystudzony ryż jest gotowy do przygotowania sushi. Produkcja: JFC Włochy.

Zobacz przepis na Ryż do sushi

Waga 1,1 kg
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ!

Może spodoba się również…