Przejdź do treści

Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)
Indonezyjska zupa Soto to rodzaj rosołu drobiowego popularnego w Indonezji, Malezji, Singapurze i Surinamie. W odróżnieniu od naszych rodzimych delikatnych rosołków, indonezyjska zupa jest pikantna i dobrze doprawiona. Dzięki dodatkowi sporej ilości kurkumy jest także bardzo żółta. W stosunku do indonezyjskiego oryginalnego przepisu Magda wykonała znaczącą modyfikację dodając do bulionu mleko kokosowe. Można je pominąć zastępując taką samą ilością bulionu, różnica w smaku będzie jednak spora. Zupę podaje się gotowanym ryżem posypanym prażoną cebulką. Ryż możemy też zastąpić makaronem ryżowym lub makaron mie, jednak makaron dodajemy do zupy.

DOPRAWIAMY NA TALERZU

Indonezyjska zupa Soto została dobrze doprawiona podczas gotowania ale to nie koniec. Każdy z jedzących ma możliwość dodania dodatkowych składników i przypraw do swojej zupy. Proponowany przez nas zestaw dodatków obejmuje limonkę (dla kwaśności), sambal oelek (dla ostrości), prażoną cebulę (dla chrupkości) i cebulę dymkę (dla zdrowia i zielonego wyglądu).
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatki:
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatki:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy: szalotki, liście limonki i trawę cytrynową, czosnek i imbir. Warzywa smażymy 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
  2. Do warzyw dodajemy przyprawy: kolendrę, pieprz syczuański, kurkumę. Przesmażamy wszystko ponownie ok. 2 minuty i dodajemy bulion.
  3. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe i podgrzewamy nie zagotowując już zupy przez ok. 6 min. Wyławiamy trawę cytrynową, dodajemy drobno pociętą dymkę i cząstki pomidorów.
  4. Zupę podajemy z gotowanym ryżem jaśminowym posypanym prażoną cebulką. W miseczkach podajemy opcjonalne dodatki: kawałki limonki, sos chili sambal oelek, prażoną cebulkę, posiekaną dymkę i pikantny sambal oelek.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *