Przejdź do treści

Kurczak cytrynowy

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak cytrynowy
Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen
Bardzo smaczny panierowany kurczak w cytrynowym sosie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Ciasto:
  • 1 szt. jajka dobrze roztrzepanego
  • 1/2 szklanki mąka kukurydziana
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • trochę wody
Sos:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Ciasto:
  • 1 szt. jajka dobrze roztrzepanego
  • 1/2 szklanki mąka kukurydziana
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • trochę wody
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pokroić pierś kurczaka w cienkie paski. Wymieszać z marynatą i odstawić na 15 min.
  2. Składniki ciasta wymieszać z taką ilością wody aby otrzymać konsystencje ciasta na naleśniki (lejąca papka). Wymieszać z kurczakiem.
  3. W woku rozgrzać mocno 4-5 cm oleju. Smażyć porcjami kawałki kurczaka na złocisty kolor (wkładać kawałki pojedynczo co zapobiegnie ich sklejaniu)
  4. Usmażonego kurczaka osączyć na papierowym ręczniku.
  5. Wymieszać składniki sosu. Do czystego woka wlać sos i lekko podgrzewać aż zacznie się zagęszczać.
  6. Dodać kurczaka i dobrze wymieszać, na koniec dodać dymkę i jeszcze raz dobrze wymieszać. Danie gotowe.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *