Przejdź do treści

Kurczak smażony stir-fry z cukinią

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak smażony stir-fry z cukinią
Kurczak smażony stir-fry z cukinią to kolejne błyskawiczne chińskie danie z woka. Po zamarynowaniu mięsa (30 minut) cała operacja smażenia zajmie nam raptem 5 minut. Dania stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej, pyszne i zdrowe z minimalną ilością tłuszczu. Kurczak smażony stir-fry z cukinią to danie o smaku kwaśno-słodko-słonym, dosyć pikantne, które możemy podostrzyć według gustu ilością użytego chili. Danie możemy zaserwować solo z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

SMAŻENIE STIR-FRY

Technika stir-fry to tradycyjny chiński sposób przygotowania potraw na woku polegający na bardzo krótkim smażeniu składników na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane dania są świeże, soczyste (mięso), chrupkie (warzywa) i zdrowe. Do techniki stir-fry niezbędny jest stalowy wok, który pozwala uzyskać dużą temperaturę oleju. Po nagrzaniu woka wrzuca się po kolei składniki i krótko smaży mieszając. Smażenie zaczyna się od mięsa, następnie dokłada się warzywa i zazwyczaj sos. W naszym przepisie rolę sosu pełni obfita marynata. Jeżeli używamy warzywa wymagające dłuższego podgrzewania takie jak brokuły, fasolka, ziemniaki etc. to wtedy smażymy je na początku i wyjmujemy z woka. Po usmażeniu mięsa dodajemy wcześniej przygotowane warzywa.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g piersi kurczaka
  • 1/2 szt. cukini pociętej w plasterki
  • 2 szt. cebuli dymki pocięte w 1cm kawałki
  • 1 szt. papryczki chili dużej, świeżej, pokrojonej w ukośne plasterki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Do posypania dania:
  • garść orzeszków ziemnych pokruszonych
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 250 g piersi kurczaka
  • 1/2 szt. cukini pociętej w plasterki
  • 2 szt. cebuli dymki pocięte w 1cm kawałki
  • 1 szt. papryczki chili dużej, świeżej, pokrojonej w ukośne plasterki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
Do posypania dania:
  • garść orzeszków ziemnych pokruszonych
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty, wymieszać i odstawić na minimum pół godziny.
  2. Do woka wlać 2 łyżki oleju, podgrzać. Dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez 3-4 minuty, mieszając.
  3. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w plasterki cukinię, świeżą papryczkę chili i posiekaną dymkę. Smażyć mieszając jeszcze 1 minutę, gotowe.
  4. Danie podajemy z ryżem jaśminowym, posypane orzeszkami ziemnymi i skropione olejem sezamowym.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *