Przejdź do treści

Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Warzywa:
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w 4 cm słupki
  • kawałek pora (jasna część), pokrojonego w słupki 6 cm
  • 1 szt. zielonego ogórka ze skórką bez nasion, pokrojony w 6 cm słupki
  • kilka łodyżek cebuli dymki pokrojony w 6 cm kawałki
  • kilka liści sałaty
Placki mandaryńskie:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru (drobnego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatkowo:
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Warzywa:
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w 4 cm słupki
  • kawałek pora (jasna część), pokrojonego w słupki 6 cm
  • 1 szt. zielonego ogórka ze skórką bez nasion, pokrojony w 6 cm słupki
  • kilka łodyżek cebuli dymki pokrojony w 6 cm kawałki
  • kilka liści sałaty
Placki mandaryńskie:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru (drobnego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatkowo:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W woku rozgrzać olej i włożyć pierś kaczki skórą do dołu. Smażyć przez kilka minut na niewielkim ogniu. Odwrócić i smażyć przez następne kilka minut. Czynność powtórzyć dwa razy aż pierś stanie się miękka i rumiana.
    Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
  2. Pod koniec smażenia wlać sos sojowy, mirin i miód. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.
  3. Wyjąć kaczkę z patelni i przestudzić.
  4. Pokroić w plastry a następnie w paski.
  5. Wsypać mąkę i cukier do miski i zalać wrzącą wodą. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut przykrywając wilgotną ściereczką.
    Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
  6. Z ciasta uformować cztery wałeczki a następnie każdy pokroić na pięć równych kawałków.
  7. Rozwałkować na krążki o średnicy 8 cm.
    Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
  8. Lekko posmarować olejem sezamowym jeden z krążków, na nim położyć drugi krążek.
  9. Powtórnie rozwałkować do średnicy 15 cm. Powtarzać czynność z pozostałymi plackami.
  10. Rozgrzać patelnię i pojedynczo smażyć placki na złoty kolor. Gotowy naleśnik powinien "rosnąć " na patelni.
    Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
  11. Po lekkim przestudzeniu rozdzielać placki na dwie części.
  12. Układać na talerzu i natychmiast przykryć aby nie obeschły.
  13. Na naleśnikach rozsmarować sos hoisin, kłaść porcję sałaty, kaczki i warzyw.
  14. Zawijać w zgrabne rożki i podawać. W małym naczyniu można podać dodatkowo sos hoisin.
    Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *