Przejdź do treści

Żółta zupa kokosowa z krewetkami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Żółta zupa kokosowa z krewetkami
Żółta zupa kokosowa z krewetkami to nasza propozycja pysznej tajskiej zupy z krewetkami, warzywami i grzybami Mun. Dzięki dodatkowi ryżu jaśminowego może stanowić samodzielny pożywny posiłek. Jest to luźna interpretacja tajskiej zupy, w której nie należy doszukiwać się klasycznych tajskich zup tom yum czy tom kha. Łatwa w przygotowaniu i naprawdę pyszna, polecam!
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek (opcja):
Rodzaj dania Zupy
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek (opcja):
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W woku lub garnku na średnim ogniu rozgrzać olej i wrzucić cebulę, imbir, czosnek, marchew, pora i grzyby Mun. Smażyć przez 3 minuty czasami mieszając.
    Żółta zupa kokosowa z krewetkami
  2. Dodać pastę curry oraz sos rybny, ciągle mieszając smażyć jeszcze przez 2 minuty, następnie dodać trawę cytrynową, cukier trzcinowy i sok z limonki. Po 1 minucie smażenia dodać bulion a następnie mleko kokosowe, dokładnie rozmieszać.
    Żółta zupa kokosowa z krewetkami
  3. Dodać krewetki, gotować jeszcze 3 minuty, Rozlać do miseczek i posypać dymką, w osobnych miseczkach podać ryż jaśminowy.
    Żółta zupa kokosowa z krewetkami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *