Przejdź do treści

Kurczak z chili

Kurczak z chili

Kurczak z chili

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 20 ocen

Kurczak z chili to świetna i bardzo szybka do wykonania pikantna potrawa o wytrawnym słono-kwaśnym smaku. Ulubione danie mojej żony. Polecam. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Ciasto:

  • 1 szt. białka jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sos:

  • 1 1/2 cm świeżego imbiru (posiekanego)
  • 2 szt. cebuli dymki ((sam szczypior), posiekanej)
  • 1 ząbek czosnku (wyciśniety lub posiekany)
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyzki bulionu (wykonany wg. przepisu lub z proszku)
  • 1 łyżeczka sosu chili (lub więcej według gustu)
  • 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  1. Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Mięso wymieszać z winem ryżowym, odstawić na 15 min.
  2. Wymieszać składniki sosu, odstawić. Roztrzepać dobrze białko z mąką ziemniaczaną. Dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
  3. Mocno rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, nie ruszać przez kilkadziesiąt sekund, żeby kurczak z białkiem dobrze się przysmażył, następnie rozmieszać i znowu zostawić na trochę, tak powtarzać kilka razy aż kurczak będzie cały usmażony.
  4. Wlać sos, dobrze wymieszać, żeby sos pokrył wszystkie kawałki mięsa. Serwować od razu z ryżem jaśminowym.
Dania główne, Moje ulubione dania
Kuchnia chińska
Mięsna – drób

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *