Kurczak z chili
Ocena ze starego portalu: 4,70 / 20 ocen
Kurczak z chili to świetna i bardzo szybka do wykonania pikantna potrawa o wytrawnym słono-kwaśnym smaku. Ulubione danie mojej żony. Polecam. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
- 500 g piersi kurczaka
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Ciasto:
- 1 szt. białka jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sos:
- 1 1/2 cm świeżego imbiru (posiekanego)
- 2 szt. cebuli dymki ((sam szczypior), posiekanej)
- 1 ząbek czosnku (wyciśniety lub posiekany)
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyzki bulionu (wykonany wg. przepisu lub z proszku)
- 1 łyżeczka sosu chili (lub więcej według gustu)
- 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Mięso wymieszać z winem ryżowym, odstawić na 15 min.
- Wymieszać składniki sosu, odstawić. Roztrzepać dobrze białko z mąką ziemniaczaną. Dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
- Mocno rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, nie ruszać przez kilkadziesiąt sekund, żeby kurczak z białkiem dobrze się przysmażył, następnie rozmieszać i znowu zostawić na trochę, tak powtarzać kilka razy aż kurczak będzie cały usmażony.
- Wlać sos, dobrze wymieszać, żeby sos pokrył wszystkie kawałki mięsa. Serwować od razu z ryżem jaśminowym.