Przejdź do treści

Satay (sataj) / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Satay (sataj)
Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.
Głosów: 2
Ocena: 4.5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
Marynata:
Sos sataj:
Przybory:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g piersi kurczaka
Marynata:
Sos sataj:
Przybory:
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 4.5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pokroić mięso z kurczaka na podłużne dość cienkie plastry.
    Satay (sataj)
  2. Wymieszać kurczaka z marynata i marynować min. 2 godz.
    Satay (sataj)
  3. Przygotować sos satajowy. Posiekaną cebulkę przesmażyć na oleju, na małym ogniu do miękkości. Dodać resztę składników sosu i powoli gotować kilka minut.
    Satay (sataj)
  4. Zamarynowane mięso nadziać na uprzednio namoczone drewniane patyczki i grillować (ostatecznie można użyć patelni grillowej lub upiec w piekarnika), często smarować pozostałą marynatą. Podawać na gorąco z ciepłym sosem, jako dodatek można podać ryż jaśminowy.
    Satay (sataj)
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *