| Prep Time | 30 minut | 
| Passive Time | 30 minut | 
| Servings | 
             
         osób     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 10 szt. papieru ryżowego
 - 10 szt. grzybów mun
 - 300 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
 - 1 szt. cebuli
 - garść makaronu sojowego
 - 1 szt. marchewki średniej
 - 4 liście kapusty pekińskiej
 - 1/2 puszki kiełków fasoli mung
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 1 szt. jajka
 - trochę soli
 - trochę pieprzu
 - trochę chili mielonego ilość według gustu
 - 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
 
        Dodatek:    
                - trochę słodkiego sosu chili w miseczce
 
            
 
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Dodatek:     
                
  | 
                                
             | 
                    
        
    Instructions
    
                - Grzyby chińskie wrzucić do wody i gotować 10 minut. Po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
 - Mielone mięso lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
 - Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto.
 - Marchewkę pokroić w słupki, poddusić.
 - Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć.
 - Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
 - Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i chili.
 - Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyć na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykać, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa papiery położone na sobie.
 - Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju. Podawać ze słodkim sosem chili.
 
        
    Share this Recipe
    
                