| Prep Time | 40 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
 - 1 litr wody
 - 1 szt. marchewki
 - 1 szt. pietruszki
 - 1 szt. pora
 - szczypta pieprzu
 - 3 szt. szyjek indyka (preferowane) lub innego drobiu na rosół
 - kawałek świeżego imbiru
 - 1 łyżeczka sosu chili
 - 1 łyżeczka mirinu
 - 1 łyżka sosu rybnego
 - 1 szt. cebuli zrumienionej na 1 łyżce oleju
 - 2 szt. jajka
 - 250 g makaronu ryżowego nitki ugotowanego
 - 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
 
            
 
 
        
    Ingredients
     
                
  | 
                                
             | 
                    
        
    Instructions
    
                - Na patelni przesmaż pieprz syczuański (sucha patelnia).
 - Nalej do garnka wodę, dodaj warzywa (bez dymki i cebuli) oraz pieprz. Po zagotowaniu odczekaj kilka minut i dodaj (pozbawione błony) szyje indycze. Gotuj ok. 20-25 min.
 - Wyrzuć ugotowane warzywa (koniecznie przez lewe ramię). Dodaj posiekany imbir, sos chili, mirin i sos rybny (pyszny w smaku, ale... ten zapach;-)).
 - Gdy szyje będą miękkie, zgrabnie je wyłów i oddziel mięso od kości (bardzo łatwo odchodzi, gdy jest ugotowane).
 - Do wywaru dodaj rozdrobnione mięso i zrumienioną cebulę.
 - Na sam koniec rozbełtaj jajka i powoli wlej do gotującej się zupy, odczekaj 10 sekund, rozmieszaj.
 - Do miseczek włóż makaron, wlej zupę, posyp dymką. Smacznego!
 
        
    Share this Recipe
    
                