Tajski smażony ryż z omletem tamago to doprawiony po tajsku smażony ryż z japońskim elementem - omletem tamago. Do wykonania tego dania możemy użyć ryżu, który został nam po imprezie albo dużym obiedzie, jeżeli trochę wysechł to bardzo dobrze, ponieważ do smażenia najlepszy jest przeschnięty ryż.
| Prep Time | 40 minut |
| Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. cebuli małej, drono posiekanej
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka pasty curry czerwonej
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być z puszki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu, odstawiony na min. godzinę
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 łyżki oleju do smażenia
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
- 1 szt. jajka ubitego
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta soli
Do przybrania:
- garść świeżej kolendry
- kawałek papryki czerwonej pokrojonej w plasterki
Ingredients
Na omlet tamago (składniki wymieszać):
Do przybrania:
|
Instructions
- Rozgrzać olej i wlać masę jajeczną na patelnię pokrywając ją cienką warstwą.
- Na pozostałym na patelni oleju smażyć krótko cebulę z czosnkiem i pastą curry.
Share this Recipe



