Przejdź do treści

Sałatka z jajkiem w chińskim sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sałatka z jajkiem w chińskim sosie
Sałatka z jajkiem w chińskim sosie to zdrowa, smaczna i pożywna przekąska w stylu europejsko-chińskim. Surowe i pieczone warzywa z dodatkiem jajka doprawione kwaśno-słodkim sosem w stylu chińskim. Możemy ją przygotować na lunch lub lekki obiad.

SAŁATKA Z JAKIEM W CHIŃSKIM SOSIE ZE ZDROWYM JARMUŻEM
Głównym składnikiem tej sałatki jest bardzo zdrowy jarmuż. Jarmuż to mniej znana odmiana kapusty, która zawiera dużą ilość witamin składników mineralnych. Ma kilkadziesiąt razy więcej witaminy A niż inne kapusty, oraz 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza. Ma ponad 2 razy więcej wapnia niż mleko. Poza tym to wyjątkowo bogate źródło chlorofilu, błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (żelaza, potasu, magnezu, manganu).
Głosów: 5
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • jarmuż
  • 1 szt. jajka ugotowanego na twardo
  • 1 plaster dyni
  • 1 szt. buraka ugotowanego lub upieczonego
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • kilka plastrów cebuli czerwonej
Sos:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • jarmuż
  • 1 szt. jajka ugotowanego na twardo
  • 1 plaster dyni
  • 1 szt. buraka ugotowanego lub upieczonego
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • kilka plastrów cebuli czerwonej
Sos:
Głosów: 5
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Plastry dyni układamy na blachę, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180°C. Buraka także pieczemy lub gotujemy.
  2. Liście jarmużu odrywamy od łodygi i masujemy kilka minut, aż liście zmiękną. Buraka i dynię kroimy w kostkę. Dynię prażymy na suchej patelni. Składniki sosu blendujemy w mikserze.
  3. Warzywa układamy w misce i zalewamy sosem, mieszamy i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Gotowe!
Udostępnij ten przepis