Przejdź do treści

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym (by Magda Klimczak)

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Duże krewetki w słodko-słonym sosie z dodatkiem tasiemek ryżowych. Takie genialnie proste dania z kilku pysznych składników to kwintesencja chińskiego gotowania. Magda użyła do smażenia masła bo krewetki najlepiej smakują właśnie na maśle. Jeżeli zastosujesz do smażenia masło to nie rozgrzewaj zbyt mocno woka, żeby nie spalić tego smacznego ale niezbyt odpornego na gorąco tłuszczu. Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

  • 10-14 szt. krewetek Black Tiger (dużych)
  • 150 g makaronu ryżowego tasiemki
  • 1 łyżka masła (lub oleju do smażenia)

Marynata:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru (startego na tarce lub posiekanego)
  • 1/2 łyżeczki płatków chili

Do posypania:

  • 1 łyżka cebuli dymki (sam szczypior, posiekany)
  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Zalewamy krewetki i marynujemy min. 30 min.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
  3. W woku na średnim ogniu rozgrzewamy masło i smażymy mieszając krewetki ok. 3 minuty. Dodajemy makaron i pozostałą marynatę. Całość smażymy kolejną minutę, podajemy posypane dymką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *