Przejdź do treści

Ryż indonezyjski Nasi Goreng

  • przez

Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis…

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż indonezyjski Nasi Goreng
Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które pozwala wykorzystać ryż ugotowany dnia poprzedniego. W tej wersji zdecydowaliśmy się dodać bardzo popularna w Indonezji pastę krewetkową, a także wzbogaciliśmy danie kawałkami panierowanego tofu.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Danie
Sos
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Danie
Sos
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu wstawiamy go na 3 godziny do lodówki, dzięki temu lepiej nam się skarmelizuje. Najlepiej jednak użyć ryż, który pozostał nam z obiadu z dnia poprzedniego 😉
  2. Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Warto tofu odrobinę posolić lub potrzymać kilka minut w marynacie z sosu sojowego, jednak trzeba pamiętać, aby dobrze je osuszyć(ręcznikiem papierowym) przed panierowaniem. Kawałki tofu obtaczamy w mące, jajku i następnie w panko. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru
  3. Kroimy cebule i smażymy na woku do skarmelizowania. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy puree czosnek i dalej smażymy przez chwile
  4. Dodajemy wcześniej wyjęty z lodówki ryż(wyjąć ok 30 min przed smażeniem) i smażymy następne 2 minuty
  5. Po tym czasie dodajemy słodki sos sojowy ketjap manis i jasny sos sojowy, oraz opcjonalnie łyżeczkę pasty krewetkowej. Smażymy dalej, często mieszając do całkowitej redukcji sosu, tak by sos wsiąknął w ziarna ryżu
  6. Dodajemy słupki bambusa i smażymy jeszcze kolejna minutę
  7. Na oddzielnej patelni smażymy jajka, które dodamy na wierzch dania. Chcemy uzyskać jajko sadzone o półpłynnym żółtku. W tym celu najpierw smażymy krótko na dużym ogniu, następnie przykrywamy patelnie pokrywką i zmniejszamy ogień na mały, dzięki temu jajko na spodzie będzie przysmażone, a żółtko zachowa swój piękny kolor
  8. Ryż przekładamy na talerz, dodajemy panierowane tofu, po bokach pokrojonego pomidora. Na wierzchu układamy jajko sadzone. Całość obsypujemy świeżym szczypiorkiem
Udostępnij ten przepis