Przejdź do treści

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Ryże do sushi – haruka, oishii, yume nishiki

Ryż do sushi to podstawowy składnik wszelkich odmian sushi. Ryż japoński okrągłoziarnisty ma małe okrągłe ziarna i po ugotowaniu mocno się klei. W Europie i USA najczęściej stosuje się ryż średnioziarnisty, który też bardzo dobrze się klei. Do sushi absolutnie nie nadaje się popularny ryż długoziarnisty ponieważ nie klei się a poza tym ma inny smak. Do wykonania razowego maki-sushi możemy także użyć brązowego ryżu japońskiego, nie nadaje się on jednak do nigiri sushi, ponieważ nie skleja się w kulki.

Gotowanie ryżu do sushi

Niezawodny sposób gotowania ryżu do sushi poznałem wiele lat temu od znajomego Koreańczyka. Metoda ta jest w 99% niezawodna i nie wymaga mierzenia ilości ryżu. Używamy standardowego garnka o średnicy 24 lub 28cm, gotujemy od 2 do 6 szklanek ryżu.

Ryż wsypujemy do garnka (możemy to robić na oko). Płuczemy 3-4 razy pod bieżąca, zimną wodą. I teraz najważniejsze, cała istota metody: kładziemy dłoń płasko na ryżu i zalewamy wodą, tak aby jej poziom zrównał się z górą palców. Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy na ostry gaz. Kiedy woda się zagotuje mieszamy ryż, zmniejszamy gaz do minimum, ponownie przykrywamy i gotujemy 15 minut. Następnie wyłączamy gaz i trzymamy ryż jeszcze 5 minut pod przykryciem. Ryż jest gotowy.

Zaprawa octowa do sushi

Po ugotowaniu ryżu do sushi należy doprawić go zaprawą octową. Co do składu zaprawy octowej to prawie każdy mistrz sushi ma własny przepis z różną ilością octu, cukru i soli. W przepisie Ryż do sushi podaję moją propozycję zaprawy, którą zawsze stosuję z dużym powodzeniem. W naszej ofercie znajdziecie także gotowe zaprawy do sushi.