Butter Chicken to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni indyjskiej, które zachwyca swoją kremową konsystencją, głębokim aromatem i idealnym balansem przypraw. Tym razem do przygotowania kremowego sosu pomidorowego użyliśmy świeżych pomidorów z naszej ekologicznej uprawy 😀
Prep Time | 30 minut |
Cook Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g świeżych pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g ryżu basmati
Marynata do kurczaka
- 1,5 łyżki czosnek i imbir mielony
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki mielonej lub chili mielonego
Składniki do sosu
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka czosnek i imbir mielony
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 3 łyżki masła
- 30 ml śmietany kremówki 30%
- szczypta soli
- 50 ml wody
Ingredients
Marynata do kurczaka
Składniki do sosu
|
Instructions
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrój kurczaka w kostkę, zamarynuj w przygotowanej mieszance i odstaw na 20 minut.
- Pokrój cebulę w kostkę, dodaj zmiażdżony czosnek i podsmaż na maśle na patelni.
- Dodaj pomidory pokrojone w ćwiartki oraz wszystkie przyprawy do sosu, z wyjątkiem masła i śmietany.
- Gotuj całość przez około 15 minut, aż pomidory zmiękną.
- Przełóż sos do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przecedź przez sitko i przełóż z powrotem na patelnię.
- Dodaj masło oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj i redukuj przez około 10 minut.
- Dodaj zamarynowanego kurczaka do sosu i dobrze wymieszaj. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie i dobrze przesiąknięte smakiem.
- Danie podawaj z ryżem basmati, udekorowane natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Recipe Notes
Naszą wcześniejszą wersję przepisu Butter Chicken, przygotowaną już jakiś czas temu 😉 znajdziecie pod tym linkiem
Zamiast ryżu, danie można podawać z tradycyjnymi indyjskimi plackami lub chlebkami przygotowanymi z naszej nowej mąki Atta – idealnej do wypieku świeżych, aromatycznych naanów, chapati czy parath.
Share this Recipe