Przejdź do treści

Butter Chicken

  • przez

Butter Chicken to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni indyjskiej, które zachwyca swoją kremową konsystencją, głębokim aromatem i idealnym balansem przypraw. Tym razem do przygotowania kremowego sosu pomidorowego użyliśmy świeżych pomidorów z naszej ekologicznej uprawy 😀

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Butter Chicken
Butter Chicken to łagodne w smaku, aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które łączy soczyste kawałki kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach z gęstym, kremowym sosem pomidorowym.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 30 minut
Cook Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g ryżu basmati
Marynata do kurczaka
Składniki do sosu
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 30 minut
Cook Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g ryżu basmati
Marynata do kurczaka
Składniki do sosu
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pokrój kurczaka w kostkę, zamarynuj w przygotowanej mieszance i odstaw na 20 minut.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, dodaj zmiażdżony czosnek i podsmaż na maśle na patelni.
  4. Dodaj pomidory pokrojone w ćwiartki oraz wszystkie przyprawy do sosu, z wyjątkiem masła i śmietany.
  5. Gotuj całość przez około 15 minut, aż pomidory zmiękną.
  6. Przełóż sos do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przecedź przez sitko i przełóż z powrotem na patelnię.
  7. Dodaj masło oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj i redukuj przez około 10 minut.
  8. Dodaj zamarynowanego kurczaka do sosu i dobrze wymieszaj. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie i dobrze przesiąknięte smakiem.
  9. Danie podawaj z ryżem basmati, udekorowane natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Recipe Notes

Naszą wcześniejszą wersję przepisu Butter Chicken, przygotowaną już jakiś czas temu 😉 znajdziecie pod tym linkiem

Zamiast ryżu, danie można podawać z tradycyjnymi indyjskimi plackami lub chlebkami przygotowanymi z naszej nowej mąki Atta – idealnej do wypieku świeżych, aromatycznych naanów, chapati czy parath.

Share this Recipe