Chińskie placki z dymką i chili to wegetariańskie danie, które podaje się jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań. W odróżnieniu od naszych rodzimych placków i naleśników chińska wersja jest pikantna i wytrawna (bez słodkich dodatków). Aby uzyskać pyszne placki musimy dobrze wyrobić ciasto aby było elastyczne a później cienko rozwałkować je z farszem. Chińskie placki z dymką i chili mogą być także podane jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dzielimy mieszankę na pół, do jednej części dodajemy wrzątek do drugiej lodowatą wodę. Zagniatamy ciasta osobno, następnie łączymy i zagniatamy przez ok. 4 min. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miseczki, przykrywamy szmatkę i odstawiamy na 2 godziny.
Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy cieniutko ciasto, smarujemy olejem sezamowym, posypujemy chilli – wg uznania i drobno pokrojoną zieloną cebulką. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na 6 części. Każdy kawałek zwijamy w ślimaka i cienko rozwałkowujemy.
Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki po ok. 2 min z każdej strony. Zjadamy gorące:-)
Share this Recipe
Ta strona używa ciasteczek - małych plików tekstowych, zapisywanych na Twoim komputerze. Zmień ustawienia przeglądarki, by je wyłączyć.