Przejdź do treści

Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili
Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili to pyszne danie, które można można przygotować zarówno w piekarniku jak i na grillu. Składnikiem marynaty jest wino ryżowe, który nie tylko zmiękcza mięso, ale też nadaje wspaniałego smaku i zapachu. Ulatnia się w czasie grillowania, to też nie należy obawiać się jego obecności w daniu. Osoby, które nie mają dostępu do wina ryżowego mogą go zastąpić wytrawnym Sherry a ostatecznie białym wytrawnym winem.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 6-8 szt. skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Marynata:
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 6-8 szt. skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Marynata:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  2. Skrzydełka umyć, oczyścić, zalać marynatą i odstawić na 2 godziny.
    Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili
  3. Wyjąć mięso z zalewy i położyć na ruszt rozgrzanego do 220 st C piekarnika lub na grill i piec do zrumienienia. W czasie opiekania smarować od czasu do czasu marynatą.
    Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili
  4. Pod koniec pieczenia pozostałą marynatę wlać do rondelka, dodać dymkę i podgrzewać przez 2 minuty do lekkiego zgęstnienia. Uzyskany sos podać jako dip do skrzydełek. Serwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.
    Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *