Przejdź do treści

Grilowane skrzydełka kurczaka w sosie hoisin

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Grilowane skrzydełka kurczaka w sosie hoisin
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 4 oceny
Pierwsza potrawa wykonana na moim nowym grillu elektrycznym. Podawać jako jedno z dań grillowego przyjęcia lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 szt. skrzydełek kurczaka około 1/2 kg
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka wody ciepłej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1 łyżeczka cebulki dymki sam szczypior drobno posiekany
  • plasterek świeżego imbiru drobno posiekany
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 szt. skrzydełek kurczaka około 1/2 kg
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka wody ciepłej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1 łyżeczka cebulki dymki sam szczypior drobno posiekany
  • plasterek świeżego imbiru drobno posiekany
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pociąć skrzydełka na 3 części (najpierw nadłamać w stawach), końcówki odrzucić.
  2. Wymieszać składniki marynaty i marynować skrzydełka min 30 min (im dłużej zostawisz skrzydełka tym lepiej -najlepiej na całą noc).
  3. Grilować skrzydełka na średnim żarze (na obrzeżu grila, na grilu elektrycznym z regulacją - poz. medium) ok. 20 min, od czasu do czasu obracając i polewając pozostałą marynatą. Podawać jako przystawkę.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *