Przejdź do treści

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami
Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Desery
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. gruszki niezbyt miękkich
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 szt. śliwek ciemnoczerwonych
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny
  • 3 łyżki jagód lub borówek amerykańskich
Rodzaj dania Desery
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. gruszki niezbyt miękkich
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki świeżego imbiru posiekanego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 szt. śliwek ciemnoczerwonych
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny
  • 3 łyżki jagód lub borówek amerykańskich
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Obrać gruszki, przekroić je na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. W płaskim naczyniu podgrzać 250ml wody, dodać posiekany imbir i cukier. Włożyć gruszki, dodać sok z limonki i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Przełożyć gruszki z płynem do osobnego naczynia, pozostawiając połowę syropu.
    Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami
  4. Włożyć do pozostałego płynu śliwki i dusić następne 10 minut. Wyjąc śliwki i przetrzeć przez sitko o gęstych oczkach odrzucając pestki i skórki.
  5. Przetarte puree ponownie przygrzać i dodać jagody.
  6. Rozłożyć gruszki na talerzyki i polać sosem. Podawać na ciepło.
    Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *