Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie "sushi w brązowej torebce". Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.
        Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie "sushi w brązowej torebce". Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.
| Prep Time | 10 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 4 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
 
        Opcja 1:    
                - 8 sztuk abura-age (smażonego tofu)
 
        Zalewa:    
                - 1 szklanka dashi
 - 2 1/2 łyżki cukru
 - 2 łyżki mirinu
 - 1/2 łyżki sosu sojowego japońskiego
 
        Opcja 2:    
                - 1 puszka Inarizushi-no-moto (doprawionych torebek ze smażonego tofu)
 
            
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Opcja 1:     
                
 
        Zalewa:     
                
 
        Opcja 2:     
                
  | 
                                
        
    Instructions
    
                - Ryż do sushi przygotowujemy wg. przepisu (z 2 szklanek ryżu japońskiego). Jeżeli używamy Inarizushi-no-moto w puszce przechodzimy od razu do punktu 4.
 - Smażone tofu (abura-age) przecinamy na pół, w ten sposób jedna z krawędzi jest otwarta, powstają 2 torebki z tofu. (Uwaga: Formowanie torebek nie jest jakimś skomplikowanym procesem, po prostu podczas smażenia na głębokim oleju w każdym plasterku tofu tworzy się bąbel powietrza, po rozcięciu na pół otrzymujemy 2 torebki).
 - Mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy. Wkładamy torebki sojowe, zmniejszamy ogień i gotujemy aż prawie cały płyn odparuje. Wyjmujemy torebki i zostawiamy do ostygnięcia.
 - Istnieją 3 techniki wypełnienia i podania Inarizushi:
a. wypełniamy torebki po brzeg i stawiamy otwarciem do dołu (ja tak zrobiłem)
b. wypełniamy torebki po brzeg i stawiamy otwarciem do góry, widoczny ryż możemy wtedy ozdobić np. kawałkiem marchewki, cebulą dymką, imbirem marynowanym itp.
c. wypełniamy torebki częściowo a pozostałe tofu zawijamy tworząc w ten sposób zamkniętą torebkę. 
        
    Share this Recipe
    
                
        

