Przejdź do treści

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Klopsiki perłowe w ryżu kleistym
Klopsiki perłowe w ryżu kleistym to popularna chińska przekąska. Dobrze doprawione mięso obtoczone w ryżu i gotowane na parze, serwowane z różnymi sosami do maczania. Chińczycy przygotowują klopsiki mięsne na wszystkie możliwe sposoby: na parze, gotowane, smażone i dusszone. Można je obtaczać w ryżu, migdałach, grzybach, mące i innych dodatkach. Do klopsików podajemy ulubione sosy i warzywa smażone na woku (stri-fry).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godziny moczenia ryżu
Porcje
osoby
Składniki
Do obtaczania klopsiów:
Przybory:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 2 godziny moczenia ryżu
Porcje
osoby
Składniki
Do obtaczania klopsiów:
Przybory:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W misce wymieszać mięso z cebulą, imbirem, natką pietruszki i przyprawami. Następnie dodać jajka, sos sojowy, olej sezamowy i dokładnie wszystko wyrobić ręką.
    Klopsiki perłowe w ryżu kleistym
  2. Opłukać dłonie w zimnej wodzie i formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Ryż dokładnie odcedzić z wody i wsypać do małej miseczki.
  4. Obtaczać klopsiki w ryżu i układać w chińskim koszyku do gotowania na parze ustawionym na garnku z wrzącą wodą. Przykryć naczynie pokrywą i parować klopsiki przez 15-20 minut.
    Klopsiki perłowe w ryżu kleistym
  5. Podawać z różnymi sosami.
    Klopsiki perłowe w ryżu kleistym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *