Przejdź do treści

Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 8 oceny
Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem to ekspresowe danie stir-fry przyprawione bardzo ostrą tajska pastą chili z bazylią, stosować od 1 (wersja light) do 3 łyżeczek (ogień w ustach). Danie serwujemy na makaronie mie ugotowanym lub usmażonym na chrupiąco, można także użyć ulubionego w Tajlandii makaronu ryżowego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w spore płaskie kawałki, zalać marynatą i odstawić na 20 min.
  2. Grzyby shitake zalać ciepła wodą i moczyć ok. 20 min, następnie je odsączyć i pokroić w paski, odrzucając ogonki które są twarde.
  3. Pokrojony groszek i brokuły krótko obgotować.
  4. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć mieszając aż zmieni kolor (ok. 2-3 min). Wyjąć na talerz.
    Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem
  5. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić grzyby, warzywa i smażyć mieszając 3 minuty.
    Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem
  6. Ponownie dodać usmażone mięso i pastę chilli z bazylią. Dokładnie wszystko wymieszać.
    Kurczak po tajsku z warzywami i makaronem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *