Przejdź do treści

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach
Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach to nieco rozszerzona wersja klasycznego chińskiego dania. Wszystkie składniki potrawy smażymy krótko na woku aby zachowały swoją kruchość. Mięso kurczaka smażone jest na głębokim oleju ale możemy je także usmażyć metoda stir-fry na niewielkiej ilości oleju. Słodki smak kontrastuje z kwaśnym a z dodatkiem słonego tworzą harmonijną całość. Bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne danie.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pokrojone kawałki kurczaka doprawić do smaku solą i posypać przyprawą 5 smaków.
    Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach
  2. Wymieszać składniki sosu.
  3. W woku rozgrzać 1 szklankę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć przez 3-4 minuty a następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć mięso. Alternatywnie można kurczaka usmażyć w woku metodą stir-fry w 2 porcjach (każda na 2 łyżkach oleju).
    Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach
  4. Wylać olej z woka pozostawiając 2 łyżki, rozgrzać na dużym ogniu.
  5. Wrzucić do woka marchew, imbir i pora, dodać miód i smażyć mieszając 30 sekund. Zmniejszyć ogień i wlać przygotowany sos.
  6. Po 2 minutach, jak sos zacznie gęstnieć, dołożyć kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać.
    Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach
  7. Podawać danie gorące z ryżem jaśminowym.
    Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *