Przejdź do treści

Kurczak teriyaki / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak teriyaki / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,94 / 17 ocen
Kurczak teriyaki to słynne japońskie danie, smażony kurczak w słono-słodkim sosie. Przedstawiony przepis jest niezwykle prosty ale także niezwykle smaczny. Użycie marmolady pomarańczowej dodaje daniu oryginalnego, ciekawego smaku. Danie proponujemy serwować z ryżem lub makaronem ryżowym oraz ogórkami polanymi słodkim sosem chili.
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Dodatki:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Dodatki:
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pierś należy oczyścić, umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na spore części.
    Kurczak teriyaki
  2. Mięso wrzucić na średnio rozgrzany wok lub patelnię. Podsmażyć lekko z obu stron.
    Kurczak teriyaki
  3. W miseczce wymieszać sos sojowy, marmoladę i cukier. Dolać taki sos do kurczaka i podsmażać aż sos zgęstnieje i część wyparuje. Jak zacznie się już karmelizować na mięsie danie jest gotowe.
    Kurczak teriyaki
  4. Można podawać z ryżem lub makaronem. Do tego pasują idealnie zielone ogórki polane słodki sosem chilli.
    Kurczak teriyaki
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *