Przepis na Kurczak w 5 smakach / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny
Potrawa jest pyszna, prosta i szybka, w moim domu bardzo często ją robimy i nigdy nam się nie nudzi! Wychodzi tego sporo, mnie starcza na dwa dni na dwie osoby spokojnie ( i nie żałujemy sobie) i dla siostry co przypadkiem do nas wpadnie. Smacznego!
Potrawa jest pyszna, prosta i szybka, w moim domu bardzo często ją robimy i nigdy nam się nie nudzi! Wychodzi tego sporo, mnie starcza na dwa dni na dwie osoby spokojnie ( i nie żałujemy sobie) i dla siostry co przypadkiem do nas wpadnie. Smacznego!
Głosów: 6
Ocena: 4
Twoja ocena:
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 1,30 godz. |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kurczaka
- trochę soli do przyprawienia mięsa
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 opakowanie warzyw chińskich
- 1/3 szklanki sosu sojowego grzybowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kostki warzywnej
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- trochę mąki pszennej do zagęszczenia (1-2 łyżki)
- kilka łyżek oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego zob. przepisu
Składniki
Dodatek:
|
Głosów: 6
Ocena: 4 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Piersi kroimy na niewielkie kawałki lub nieduże paseczki i solimy do smaku wg. uznania.
- Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy posiekany uprzednio czosnek i niedługą chwilę podsmażamy, ale tak, aby się nie przypalił.
- Czosnek wyjmujemy. Dolewamy olej na patelnię i na bardzo mocnym ogniu smażymy kawałeczki mięsa, trwa to nie dłużej jak 2-3 minuty.
- Usmażone kawałki wyjmujemy z woka. Dolewamy oleju na patelnię i smażymy chińskie warzywa aż zmiękną (5-6 minut).
- Dodajemy czosnek i mięso, mieszamy.
- Dolewamy troszkę wody pomieszanej z sosem sojowo-grzybowym, tak aby wszystko miało się w czym dusić, dodajemy cukier, pół kostki warzywnej i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Jeżeli woda wyparuje, nie bójmy się dolać więcej!
- Na koniec dodajemy przyprawę 5 smaków (nie żadną inną!!!) i wg potrzeb zagęszczamy mąką mieszając wszystko.
- Gotujemy ryż w zależności od ilości osób i gotowe!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Kurwa co za gówno, zmarnowałem tylko kurczaka, chyba jesteś pozbawiony kubków smakowych
Świetny przepis. Wszedł do kanonu obiadów w moim domu. Do marudzących: trza umić? No i lubić chininę.
Dodaj komentarz