Przejdź do treści

Makaron po chińsku z kurczakiem / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron po chińsku z kurczakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pokroić w paski, pomieszać z marynatą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, lecz nie dłużej niż 2-3 godziny.
  2. Po tym czasie na średnim ogniu rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucić kurczaka. Smażyć, od czasu do czasu mieszając aż całkowicie zmieni kolor i nie będzie surowy w środku. Zdjąć z patelni, z całym sokiem, który z niego wycieknie.
  3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu; odcedzić, opłukać.
  4. Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucić warzywa i przez około 5-10 minut dusić je pod przykryciem (aż się nie rozmrożą całkowicie), od czasu do czasu mieszając.
  5. Do warzyw dorzucić makaron i kurczaka, dokładnie wymieszać. Skropić sosem sojowym, żeby makaron nieznacznie zmienił kolor, ponownie wymieszać.
  6. Smażyć przez 5-15 minut, często mieszając, dopóki makaron nie zacznie się przypalać. Danie gotowe. Dodatkowo można do smaku polać sosem słodkim chilli. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *