Przejdź do treści

Makaron Shirataki z piersią kurczaka

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron Shirataki z piersią kurczaka
Makaron Shirataki z piersią kurczaka to dietetyczne i bardzo smaczne danie wykorzystujące bardzo niskokaloryczny makaron. Shirataki to wyjątkowy japoński makaron o niezwykłych właściwościach. Wyrabia się go z korzenia japońskiej byliny zwanej Konjac. Nazwa tego makaronu znaczy "biały wodospad", sprzedaje się go w wodnej zawiesinie w plastikowych opakowaniach. Największą zaletą tego makaronu jest jego niska kaloryczność (13kcal/100g), dlatego doceniany jest w dietach odchudzających. Zawiera także dużo jedynego w swoim rodzaju rozpuszczalnego w wodzie błonnika Glukomannan, który ułatwia trawienie ale także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 paczka makaronu shirataki o dowolnym kształcie
  • 250 g piersi kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w cienkie, ukośne plasterki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 2 szt. cebuli dymki cebulka pocięta w pólplasterki, szczypior ukośnie w 2cm kawałki
  • 1/2 szt. białej rzodkwi pokrojonej w cienkie plastry
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 paczka makaronu shirataki o dowolnym kształcie
  • 250 g piersi kurczaka
  • 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
  • 1/2 szt. marchewki pokrojonej w cienkie, ukośne plasterki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 2 szt. cebuli dymki cebulka pocięta w pólplasterki, szczypior ukośnie w 2cm kawałki
  • 1/2 szt. białej rzodkwi pokrojonej w cienkie plastry
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron wyjąć z opakowania, przełożyć na sitko i przepłukać dokładnie pod strumieniem zimnej wody.
  2. Mięso pokroić w cienkie plasterki 2x3 cm. Składniki sosu wymieszać z sobą do momentu rozpuszczenia cukru.
  3. Rozgrzać wok, wlać olej, wrzucić imbir i kurczaka. Smażyć mieszając przez 2 minuty aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodać czosnek, cebulkę (bez szczypiorku), marchew, rzodkiew i skropić wszystko olejem sezamowym. Smażyć przez następne 2 minuty mieszając.
  5. Wsypać szczypior dymki i wlać przygotowany wcześniej sos.
  6. Włożyć makaron i przy pomocy pałeczek mieszać go z sosem. Po minucie podawać gorącą potrawę posypaną kolendrą.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *