Przejdź do treści

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową
Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową to bardzo smaczne japońskie danie wegetariańskie z makaronu gryczanego z grzybami w gęstym słodko-kwaśnym sosie. Azjatycka pasta sezamowa w odróżnieniu od arabskiej pasty Tahini jest uzyskiwana z prażonych ziaren sezamu, przez co jej smak jest pełniejszy i bardziej wyraźny. Pasta sezamowa jest częstym dodatkiem do sosów w kuchni japońskiej i chińskiej, sosy z jej dodatkiem nabierają sezamowego posmaku, zawiesistości i są bardzo pożywne (sezam zawiera jeden z najzdrowszych tłuszczów).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Grzyby shitake zalać wrzątkiem i moczyć przez 15-20 minut, następnie odkroić twarde ogonki a kapelusze pokroić w paski.
    Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową
  2. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu (nie dłużej niż 5 min). Odcedzić na sicie.
  3. Rozgrzać wok, wlać olej i po chwili wrzucić grzyby i czosnek. Smażyć przez 1-2 minuty mieszając aby nie przypalić czosnku (przypalony robi się gorzki).
    Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową
  4. Wymieszać składniki sosu i wlać do woka. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
  5. Wrzucić ugotowany makaron i starannie wymieszać. Podgrzewać przez 2 minuty. Danie gotowe, serwować na gorącą.
    Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową
  6. Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *