Przejdź do treści

Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem
Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem to kolejny przepis na maki zwijane w rolki. Tym razem wypełnieniem są gotowane na parze szparagi i wędzony łosoś.
Głosów: 2
Ocena: 3
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 5 płatów wodorostów nori
  • 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 10 szt. szparagów cienkich , tylko miękka część o długości 10 cm
  • 150 g łososia wędzonego pokrojonego w paski
  • 10 pasków papryki czerwonej
  • 5 łodyżek cebuli dymki
  • 10 listków sałaty młode, żółte, kruche listki
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 5 płatów wodorostów nori
  • 2 szklanki ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
  • 10 szt. szparagów cienkich , tylko miękka część o długości 10 cm
  • 150 g łososia wędzonego pokrojonego w paski
  • 10 pasków papryki czerwonej
  • 5 łodyżek cebuli dymki
  • 10 listków sałaty młode, żółte, kruche listki
Głosów: 2
Ocena: 3
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować ryż według przepisu.
  2. Szparagi umyć, odkroić twarde końce i odrzucić (można wykorzystać do zupy).
  3. Koszyk do gotowania na parze ustawić na garnku z wodą. Gdy woda zacznie wrzeć umieścić szparagi w parowniku i przykryć. Gotować na małym ogniu przez 20 minut aż szparagi będą miękkie.
    Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem
  4. Ryż podzielić na 5 porcji.
  5. Płat nori położyć na macie do sushi i zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi rozprowadzić 1 porcję ryżu na płacie zostawiając 1 cm margines przy przeciwległym boku.
  6. Ryż od swojej strony posmarować pastą wasabi i ułożyć porcję łososia, papryki i dymki. Szparagi ułożyć tak by główki znajdowały się po zewnętrznej stronie nori i aby wystawały 1-2 cm poza płat. Na koniec ułożyć listki sałaty.
    Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem
  7. Zaczynając od boku z nadzieniem zawinąć matę wraz z płatem nori i rolować równomiernie naciskając na rulonik.
    Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem
  8. Przełożyć na deskę i zwilżonym ostrym nożem pokroić na 8 kawałków.
    Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem
  9. Tak samo przygotować kolejne maki sushi.
    Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem
  10. Podawać z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym do maczania.
    Maki sushi ze szparagami i wędzonym łososiem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *