Makron udon z kaczką stri-fry to klasycznie chińskie danie z woka. Pierś kaczki z warzywami krótko smażone na woku z dodatkiem makaronu udon i smacznego sojowo-ostrygowego sosu.  Ten przepis pozwala na błyskawiczne wykonanie smacznego i pożywnego dania z niewielką ilością tłuszczu.
Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
        Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
| Prep Time | 20 minut | 
| Servings | 
         osoby     | 
        
    Ingredients
    
                - 1 paczka makaronu Udon (300g)
- 2 szt. piersi kaczki bez skóry
- 3 łyżki oleju do smażenia
        Warzywa:    
                - 2 łyżki selera naciowego posiekanego
- kilka różyczek brokuła
- 1 szt. cebuli dymki (małej)
- 4 cm cukini
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
        Marynata:    
                - 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 szt. papryczki chili posiekanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
        Sos:    
                - 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
        Do posypania:    
                - cebula dymka sam szczypior
| 
 
 
        
    Ingredients
     
 
        Warzywa:     
 
        Marynata:     
 
        Sos:     
 
        Do posypania:     
 | 
        
    Instructions
    
                - Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pierś kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z marynatą, marynujemy minimum godzinę.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i smażymy mieszając aż puszczą aromaty.
- Warzywa zgarniamy na bok, dodajemy 1 łyżke oleju i wrzucamy kaczkę. Smażymy mieszając aż mięso zmieni kolor.
        
    Share this Recipe
    
                
 
        