Przejdź do treści

Panang curry z wieprzowiną, pędami bambusa i bakłażanem

Panang curry to wyjątkowe tajskie danie na bazie pasty curry panang, która jest tą łagodniejszą i mniej ostrą w porównaniu do innych past curry. Danie panang curry tradycyjnie przygotowuje się z wołowiną, ale z racji tego, że lubimy poeksperymentować ze smakami to tym razem do naszego przepisu użyliśmy delikatnej polędwicy wieprzowej.

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Panang curry
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż gotujemy zgodnie ze instrukcją przygotowania na opakowaniu
  2. Pastę curry Panang przesmażamy przez około minutę na woku, z dodatkiem łyżki oleju sojowego
  3. Dodajemy puszkę kremu kokosowego i gotujemy przez 3 minuty
  4. Dolewamy 500 ml wody, dodajemy sos rybny oraz cukier palmowy i czekamy, aż się ponownie zagotuje
  5. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie paski oraz doprawioną solą i pieprzem polędwice wieprzową
  6. Polędwicę gotujemy do miękkości, później dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i trzymamy na ogniu ok. 10 minut
  7. Następnie wrzucamy do woka, czerwoną cebulę oraz słupki bambusa. Wszystko razem gotujemy kolejne 2-3 minuty
  8. Na sam koniec dodajemy kilka liści limonki Kaffir, aby nadać daniu aromatu. Gotujemy jeszcze pół minuty i wyjmujemy liście z woka.
  9. Całość przekładamy do miski razem z ryżem basmati(lub jaśminowym), możemy udekorować danie natką pietruszki lub listkami tajskiej bazylii
Udostępnij ten przepis