Przejdź do treści

Pierś kaczki w chrupiącej skórce

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pierś kaczki w chrupiącej skórce
Pierś kaczki w chrupiącej skórce to pyszne i wykwintne danie, wymagające jednak trochę czasu. Marynowanie piersi kaczki powinno być dosyć długie, minimum 2 godziny a najlepiej zalać mięso i pozostawić w lodówce na noc.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. piersi kaczki dużych, ze skórą
Marynata:
Dodatki:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. piersi kaczki dużych, ze skórą
Marynata:
Dodatki:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W małej miseczce wymieszać składniki marynaty.
  2. Pierś kaczki włożyć do płytkiego, żaroodpornego naczynia. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie odlać marynatę z kaczki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 220C na 30 minut, smarując często glazurą.
  4. Przełożyć filety z naczynia na ruszt grilla skórką do góry. Podpiekać jeszcze ok 15 minut aż glazura ulegnie karmelizacji i skórka stanie się chrupiąca.
    Pierś kaczki w chrupiącej skórce
  5. Zdjąć kaczkę z rusztu, pokroić w cienkie plastry i podawać gorącą. Można polać z gotowanym ryżem i polać ulubionym sosem np. sosem hoisin.
    Pierś kaczki w chrupiącej skórce
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *