Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Pikantna sałatka z pomelo popularna w Tajlandii przekąska o bardzo ciekawym smaku. Owoc pomelo można dostać w polskich marketach, ale z powodzeniem można go też zastąpić jasnym grejpfrutem. Ważne jest by podczas smażenia cebuli i czosnku mocno je zbrązowić a nawet lekko przypalić, doda to interesującego posmaku. Jeśli chcemy otrzymać bardziej sycące , samodzielne danie można dodać upieczoną pierś kurczaka pokrojoną w plastry. W wersji wegetariańskiej wystarczy zrezygnować z krewetek a sos rybny zastąpić sojowym.
Pikantna sałatka z pomelo popularna w Tajlandii przekąska o bardzo ciekawym smaku. Owoc pomelo można dostać w polskich marketach, ale z powodzeniem można go też zastąpić jasnym grejpfrutem. Ważne jest by podczas smażenia cebuli i czosnku mocno je zbrązowić a nawet lekko przypalić, doda to interesującego posmaku. Jeśli chcemy otrzymać bardziej sycące , samodzielne danie można dodać upieczoną pierś kurczaka pokrojoną w plastry. W wersji wegetariańskiej wystarczy zrezygnować z krewetek a sos rybny zastąpić sojowym.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. pomelo
- 1 łyżka oleju arachidowego do smażenia
- 2 szt. papryczek chili suszonych posiekanych, bez pestek
- 1 szt. cebuli średniej, pokrojonej w piórka
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- garść orzeszków ziemnych posiekanych
- garść suszonych krewetek lub ugotowanych krewetek koktailowych
Sos:
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru brązowego
Do posypania:
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka papryczki chili kruszonej do posypania
Składniki
Sos:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Suszone krewetki namoczyć w wodzie na ok 20 min. i odsączyć.
- Do miski z pomelo wsypać smażoną cebulę, czosnek, chili oraz orzeszki i suszone lub gotowane krewetki i ostrożnie zamieszać.
Udostępnij ten przepis