Przejdź do treści

Pikantna sałatka z pomelo

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pikantna sałatka z pomelo
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Pikantna sałatka z pomelo popularna w Tajlandii przekąska o bardzo ciekawym smaku. Owoc pomelo można dostać w polskich marketach, ale z powodzeniem można go też zastąpić jasnym grejpfrutem. Ważne jest by podczas smażenia cebuli i czosnku mocno je zbrązowić a nawet lekko przypalić, doda to interesującego posmaku. Jeśli chcemy otrzymać bardziej sycące , samodzielne danie można dodać upieczoną pierś kurczaka pokrojoną w plastry. W wersji wegetariańskiej wystarczy zrezygnować z krewetek a sos rybny zastąpić sojowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Do posypania:
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos:
Do posypania:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki.
  2. Suszone krewetki namoczyć w wodzie na ok 20 min. i odsączyć.
  3. Obrać pomelo, podzielić na cząstki.
  4. Usunąć z nich skórkę oraz twardsze części.
  5. Ostrożnie podzielić na kawałki (pomelo łatwo się kruszy) i umieścić je w misce.
  6. Rozgrzać wok i wlać olej. Kiedy tłuszcz będzie gorący wrzucić chili, cebulę oraz czosnek i smażyć mieszając, aż zbrązowieją.
  7. Do miski z pomelo wsypać smażoną cebulę, czosnek, chili oraz orzeszki i suszone lub gotowane krewetki i ostrożnie zamieszać.
  8. W małej misce rozmieszać sok z limonki, sos rybny i cukier. Polać sosem sałatkę i delikatnie wymieszać. Posypać liśćmi kolendry i płatkami chili. Podawać od razu.
    Pikantna sałatka z pomelo
Udostępnij ten przepis