Przejdź do treści

Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1/2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli do smaku
  • 3 łyżki oleju lub ghee
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 szt. cebuli grubo posiekanej
  • 2 pęczki liści szpinaku świeżych, ostatecznie mrożonych
  • 1/2 ząbki czosnku posiekane lub wycisnięte przez praskę
  • 1 szt. papryczki chili posiekanej
  • 1 łyżka pasty curry ostrej (pikantnej) lub więcej wg. gustu
  • 1 szklanka pomidorów posiekanych, bez skóry (mogą być z puszki)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 250 g krewetek surowych (użyć ugotowanych, ale są gorsze)
  • szczypta soli do smaku
Czas przygotowania 1/2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli do smaku
  • 3 łyżki oleju lub ghee
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 szt. cebuli grubo posiekanej
  • 2 pęczki liści szpinaku świeżych, ostatecznie mrożonych
  • 1/2 ząbki czosnku posiekane lub wycisnięte przez praskę
  • 1 szt. papryczki chili posiekanej
  • 1 łyżka pasty curry ostrej (pikantnej) lub więcej wg. gustu
  • 1 szklanka pomidorów posiekanych, bez skóry (mogą być z puszki)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 250 g krewetek surowych (użyć ugotowanych, ale są gorsze)
  • szczypta soli do smaku
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Najpierw zarabiamy ciasto na placuszki: Obie mąki i sól mieszamy w misce z olejem i gorącą wodą i zostawiamy do odstania na czas kiedy robimy sos.
  2. Robimy sos: na rozgrzany olej wrzucamy: cebule, szpinak, czosnek, paprykę i mieszamy przez około 3-4 minuty.
  3. Dodajemy pastę curry, pomidory i mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do 5 minut
  4. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy krewetki. Mieszamy aż się zrobią różowe. Sos gotowy. Przyprawiamy do smaku solą, czy curry aby osiągnąć pożądana ostrość.
  5. Teraz placuszki: 1. Wyjmujemy ciasto z miski i zagniatamy aż będzie gładkie. Powinno być twardsze niż na makaron.
  6. Formujemy wałek o średnicy około 6-8 cm. Kroimy go na pół, jeszcze raz na pół itp. aż osiągniemy 8 plastrów.
  7. Rozwałkowujemy każdy plaster bardzo cienko.
  8. Rozgrzewamy olej do bardzo gorącej temperatury. Oleju musi być na tyle dużo żeby placek pływał a nie leżał na dnie patelni. Smażymy placuszki.
  9. Odsączamy placuszki na papierowym ręczniku.
  10. Podajemy osobno sos i osobno placki ułożone jeden na drugim. Bierzemy po jednym placku na talerz, niewielką ilość sosu, odłamujemy kawałek i jemy. Nie polecam kładzenia sosu od razu na cały placek bo nasiąka i nie jest taki smaczny jak wtedy kiedy jest chrupiący. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *