Przejdź do treści

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pstrąg duszony w ostrym sosie
Pstrąg duszony w ostrym sosie to potrawa pochodząca z kuchni humańskiej (południowo-wschodnie Chiny). Dania tych rejonów charakteryzują się pikantnością, kwaśnymi smakami i obfitością.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rybę umyć, nasolić i odstawić do lodówki na godzinę.
    Pstrąg duszony w ostrym sosie
  2. Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju równomiernie rozprowadzając go po patelni.
  3. Gdy olej zacznie dymić włożyć rybę, zmniejszyć nieco płomień i smażyć 2 minuty z każdej strony. Wyjąć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Pstrąg duszony w ostrym sosie
  4. Do woka wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać sos chili, sherry, bulion, cukier i 3/4 posiekanej dymki. Wymieszać, doprowadzić sos do wrzenia i włożyć rybę. Pokryć sosem rybę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
    Pstrąg duszony w ostrym sosie
  5. Przy pomocy dwóch dużych, płaskich łopatek wyjąć ostrożnie rybę i ułożyć na ogrzanym półmisku.
  6. Zwiększyć płomień, zdjąć pokrywę z woka, zredukować nadmiar sosu podgrzewając go przez 1-2 minuty. Ewentualnie zagęścić dodatkowo mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Zagotować i wymieszać.
  7. Polać sosem rybę i udekorować resztą pokrojonej dymki. Od razu podawać.
    Pstrąg duszony w ostrym sosie
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *