Przejdź do treści

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zamiast powyższego
  • kilkanaście szt. papieru ryżowego
Farsz z wieprzowiną:
  • 100 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g warzyw ulubionych, pokrojonych w zapałkę
  • 1 łyżka wino ryżowe
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu do smaku
Farsz z wołowiną:
Dodatkowo:
Czas przygotowania 60 minut
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zamiast powyższego
  • kilkanaście szt. papieru ryżowego
Farsz z wieprzowiną:
  • 100 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g warzyw ulubionych, pokrojonych w zapałkę
  • 1 łyżka wino ryżowe
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu do smaku
Farsz z wołowiną:
Dodatkowo:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ciasto: Podane składniki zmiksować dokładnie, odstawić na 15 min a następnie usmażyć cienkie naleśniki. Naleśniki pszenne możemy zastąpić gotowym papierem ryżowym.
  2. Farsz z wieprzowiną: Mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Warzywa przesmażyć na woku, dodać mięso. Smażyć jeszcze przez chwilę, dodać wino, przyprawić do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, wystudzić.
  3. Farsz z wołowiną: Do wrzącej wody wrzucić grzyby mun i gotować ok. 10 minut, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć wołowinę, dodając soli i pieprzu do smaku. Cebulę i czosnek kroić w kostkę, podsmażyć, aż nabiorą złocistej barwy. Pieczarki należy pokroić w drobna kostkę i poddusić na patelni, należy pamiętać by je posolić. Marchewkę kroić w słupki i podsuszyć ją na patelni. Podsmażyć pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej. Makaron sojowy zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedzić i pokroić w kilkucentymetrowe paski. Następnie połączyć wszystkie składniki dodając 2 łyżki sosu sojowego, żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Wszystko podsmażyć przez kilka minut na patelni. Wystudzić.
  4. Przygotowanie: Po przygotowaniu farszu nakładać na środek placka farsz i zawinąć boki do środka, a następnie zwijać – podobnie jak nasze gołąbki. Zamiast płatów ciasta można użyć płatów papieru ryżowego lub liście kapusty pekińskiej, uprzednio zblanszowanych we wrzątku. Kiedy ruloniki wyschną smażymy je krótko w głębokim tłuszczu, powinny się przypiec na złoty kolor. Można je podawać z pikantnym sosem chili lub słodkim sosem chili.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *