Sałatka z tofu z sosem ze śliwek umeboshi to japońska wegetariańska sałatka z dodatkiem solonych śliwek. Smak śliwek umeboshi jest mocno kwaśny i słony, dlatego do przygotowania potraw używamy niewielką ilość tych marynowanych śliwek. Przy pierwszej degustacji możemy mieć wątpliwość czy są jadalne - oczywiście, że tak ale pod warunkiem podania do nich neutralnego w smaku tła takiego jak ryż gotowany bez soli czy tofu, dodatkowo ich słono-kwaśny smak najczęściej złamany jest słodkim dodatkiem (cukrem, mirinem, słodkim owocem etc). Mieszkańcy Azji przypisują umeboshi lecznicze działanie np. przeciwko nadkwasocie, biegunce, gruźlicy czy bólom głowy.    
        | Prep Time | 10 minut | 
| Passive Time | 10 minut moczenia wakame | 
| Servings | 
         osoby     | 
        
    Ingredients
    
                - 1 paczka tofu zwartego pokrojonego w kostkę 2x2
- 1 szt. pomidora bez pestek, pokrojonego w kostkę
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty wzdłuż na kawałki 4 cm
- 1 łyżka wodorostów wakame moczonych 10 min. w wodzie
- 4 liście sałaty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
        Sos umeboshi:    
                - 2 szt. śliwek solonych lub śliwek suszonych + 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki mirinu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu do smaku
| 
 
 
 
        
    Ingredients
     
 
        Sos umeboshi:     
 | 
        
    Instructions
    
                - Wodorosty wakame odcedzić, osuszyć je dokładnie papierowym ręcznikiem, posypać solą i pieprzem.
- Dymkę włożyć na minutę do zimnej wody, wyjąć i osuszyć.
- Przygotować sos, zaczynając od starcia na gładką masę obu typów śliwek. Dolać mirin, olej sezamowy, doprawić pieprzem i wymieszać.
        
    Share this Recipe
    
                
 
        