Przejdź do treści

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie
Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie to chińskie danie w gęstym brązowym, apetycznie wyglądającym sosie. Zamiast z mięsa kaczki można tą potrawę przygotować z piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kaczkę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie paski.
    Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie
  2. Wymieszać składniki marynaty, zalać nimi mięso i zostawić na 15 minut (lub więcej).
  3. W niewielkiej miseczce wymieszać składniki sosu i odstawić.
  4. Rozgrzać w woku głęboki olej i smażyć partiami kawałki kaczki. Wyjmować mięso łyżką cedzakową na osobny talerz.
  5. Zlać prawie cały olej z woka, pozostawiając 2-3 łyżki. Wrzucić pora, papryczkę i imbir, smażyć mieszając przez 1 minutę, dodać usmażoną kaczkę i smażyć jeszcze 2 minuty.
    Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie
  6. Wlać resztę marynaty do sosu i dodać do mięsa. Gotować aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem jaśminowym.
    Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *