Przejdź do treści

Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem (stir-fry)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem (stir-fry)
Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem to ciekawie chińskie danie stir-fry z kurczaka z owocami liczi. Danie proste do wykonania i posiadające wyszukany, zrównoważony smak kwaśno, słodko, słony z pikantną nutą.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
  • 1/2 szklanki syropu z liczi (po owocach z puszki)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
  • 1/2 szklanki syropu z liczi (po owocach z puszki)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować wg. przepisu
  2. Filet kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę 2 x 2 cm
    Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem
  3. Wymieszać składniki marynaty i zalać mięso. Odstawić na minimum 30 minut.
  4. Rozgrzać w woku olej arachidowy z olejem sezamowym, wrzucić i imbir i cebulę, smażyć mieszając 1 minutę.
  5. Mięso odcedzić z marynaty i dołożyć do woka. Smażyć mieszając aż filet zblednie (4-5 minut).
    Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem
  6. Dodać ugotowany ryż, liczi, chili, i dymkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę podgrzać.
  7. Przełożyć danie na talerz, posypać uprażonym słonecznikiem.
    Smażona pierś kurczaka z liczi i ryżem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *