Przejdź do treści

Tofu Ma Po / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Tofu Ma Po / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Tofu pokroić w małą kostkę, odcedzić i odstawić.
  2. Rozgrzać wok i wlać olej z olejem chili. Następnie na ostrym ogniu smażymy posiekany czosnek, dodajemy mieloną wieprzowinę i ostrą pastę – smażymy mieszając. Dodajemy pozostałe składniki tj. chili mielone, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, cukier i dalej smażymy mieszając.
  3. Wrzucamy tofu, wlewamy wodę i ostrożnie mieszamy tofu z sosem. Przykrywamy wok i dusimy ok. 5 min na zmniejszonym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje (ewentualnie możemy dodać wodę z rozrobioną łyżeczką mąki ziemniaczanej).
  4. Dodajemy posiekane ostre papryczki chili, pieprz syczuański, posiekane dymki i szczypior – mieszamy. Gotowe.
  5. Serwujemy gorące z ryżem, ale danie jest doskonałe również bez ryżu – solo. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *