Przejdź do treści

Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki
Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki to popularna w Japonii potrawa, która przywędrowała z kuchni chińskiej. Bardzo smaczna i łatwa do wykonania. Danie serwowane z japońskim makaronem Somen.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w plastry a następnie w ukośne kawałki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Marynata imbirowa:
Sałatka:
  • 1 duży liść sałaty lodowej
  • garść świeżej rukoli
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w plastry a następnie w ukośne kawałki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Marynata imbirowa:
Sałatka:
  • 1 duży liść sałaty lodowej
  • garść świeżej rukoli
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Dodatkowo:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować marynatę imbirową, zalać pokrojone mięso i zostawić na 15 minut.
    Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki
  2. W tym czasie przyrządzić sałatkę. Do miski włożyć rukolę i porwaną na kawałki sałatę lodową.
    Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki
  3. W niewielkiej miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę powstałym sosem.
  4. Rozgrzać olej w woku. Wyjąć mięso z marynaty, wrzucić na gorący olej i krótko obsmażyć. Dodać pozostałą marynatę i dusić jeszcze około 4 minut.
  5. Przełożyć na półmisek mięso a pozostały sos lekko zredukować na średnim ogniu. Polać nim mięso a na środku każdej porcji ułożyć sałatkę z rukoli.
    Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki
  6. Podawać z ugotowanym japońskim makaronem Somen.
    Wieprzowina w sosie imbirowym z sałatką z rukoli Butaniku Shogayaki
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *