Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Wołowina ostrygowa stir-fry to klasyczne, błyskawiczne danie stir-fry, delikatna wołowina doprawiona do smaku sosem ostrygowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Wołowina ostrygowa stir-fry to klasyczne, błyskawiczne danie stir-fry, delikatna wołowina doprawiona do smaku sosem ostrygowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwicy wołowej ewentualnie rosftbef lub antrykot
- 2 szt. cebuli dymki sam szczypior, pocięty w 3 cm kawałki
- 3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana
- 1 łyżeczka cukru
Sos:
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1 łyżka mąka kukurydziana
- 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu opcjonalnie
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- 200 g makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wymieszać składniki marynaty, zalać wołowinę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Udostępnij ten przepis