Przepis na Wołowina z cebulą stir-fry
Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 ocen
Klasyczne danie stir-fry, szybkie i łatwe do przygotowania. Jeżeli stosujemy inną wołowinę niż polędwicę należy ją pociąć w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, dzięki temu po usmażeniu będzie miękka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Klasyczne danie stir-fry, szybkie i łatwe do przygotowania. Jeżeli stosujemy inną wołowinę niż polędwicę należy ją pociąć w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, dzięki temu po usmażeniu będzie miękka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwicy wołowej lub zrazówki
- 4 szt. cebuli średnich pokrojonych w piórka
- trochę olej do smażenia
Marynata:
- 1 szt. jajka dobrze roztrzepanego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos:
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki rosołu lub wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Połączyć składniki marynaty dokładnie wymieszać z mięsem. Marynować minimum 30 min.
- Wymieszać składniki sosu, odstawić.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1558)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz