Przejdź do treści

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Żeberka cielęce w sosie Teriyaki
Żeberka cielęce w sosie Teriyaki to doskonała potrawa do nakarmienia większej ilości gości, świetna na przyjęcia. Sos dodaje pięknego koloru żeberkom dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie.
Głosów: 3
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata Teriyaki:
Lub zamiast powyższych:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata Teriyaki:
Lub zamiast powyższych:
Głosów: 3
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Żeberka pociąć na pojedyncze kostki.
    Żeberka cielęce w sosie Teriyaki
  2. W niewielkim rondelku wymieszać składniki marynaty, podgrzać lekko, dodać imbir i czosnek. Mieszając ostudzić do temperatury pokojowej.
  3. Żeberka włożyć do płaskiego naczynia i zalać je powstałą marynatą. Odstawić na 15 minut. W połowie marynowania odwrócić je na drugą stronę.
  4. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozostałą marynatę zlać do rondelka. Następnie usmażyć żeberka na oleju 8-10 minut z każdej strony.
    Żeberka cielęce w sosie Teriyaki
  5. Sos gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Polać nim usmażone żeberka i podawać gorące.
    Żeberka cielęce w sosie Teriyaki
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *