Przejdź do treści

Zupa cebulowa z jajkiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa cebulowa z jajkiem
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 18 ocen
Jedno z najłatwiejszych do wykonania dań na mojej stronie, co nie znaczy, że niesmaczne. Osobiście lubię tą zupę na ostro dlatego dodaję 1/2 łyżeczki pieprzu, Wy możecie dodać ile uważacie za stosowne. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.
Głosów: 2
Ocena: 3
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szt. cebuli posiekanej
  • 2 szt. jajka roztrzepanego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 szt. cebuli dymki posiekanej
Zasmażka:
Dodatek:
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 4 szt. cebuli posiekanej
  • 2 szt. jajka roztrzepanego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 szt. cebuli dymki posiekanej
Zasmażka:
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 3
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Zagotować rosół.
  2. W tym czasie roztopić masło na patelni, dodać mąkę kukurydzianą i smażyć aż zbrązowieje. Dodać do rosołu (można też przygotować zasmażkę bezpośrednio w garnku i zalać rosołem, zaoszczędzi nam to uciążliwego przekładania gęstej substancji).
  3. Dodać wszystkie składniki oprócz jajek i gotować na wolnym ogniu przez 1/2 godziny. Wyłączyć gaz, wlać okrężnym ruchem jajka, poczekać 5 sek., zamieszać energicznie.
  4. Podawać posypaną cebulą dymką.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *