Przejdź do treści

Zupa miso z wakame

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa miso z wakame
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Miso z wakame to bardzo popularna japońska zupa. Bardzo szybka i prosta do przygotowania. Użycie dashi, wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 litr dashi dla wegetarian dashi z kombu lub shitake
  • 2 szt. cebuli średnich, pociętych w półplasterki
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 łyżka wodorostów wakame
  • 3-4 łyżki pasty miso jasnej
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 litr dashi dla wegetarian dashi z kombu lub shitake
  • 2 szt. cebuli średnich, pociętych w półplasterki
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 1 łyżka wodorostów wakame
  • 3-4 łyżki pasty miso jasnej
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pociąć cebule.
  2. Zagotować dashi, możemy użyć dashi w proszku lub przygotować je samemu (wegetarianie używają dashi z kombu lub shitake), dodać cebulę, gotować na małym ogniu 5 min.
  3. Dodać wakame, gotować aż wakame się rozwinie (ok 2 min).
  4. W miseczce rozmieszać trochę zupy z pastą miso, wlać do garnka. Wyłączyć gaz (po dodaniu miso nie gotować już zupy). Dodać dymkę, zamieszać. Zupa gotowa.
  5. UWAGA! Zupy miso nie należy zagotowywać, ponieważ traci ona wtedy swoje zdrowotne walory. Jeżeli nie zjedliśmy całej zupy na raz możemy ją podgrzać, ale należy ją wyłączyć gdy jest już gorąca, ale jeszcze się nie gotuje.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *