| Prep Time | 25 minut | 
| Servings | 
             
         osoby     
                 | 
                    
        
    Ingredients
    
                - 6 szt. grzybów shitake
 - 1/3 szt. kapusty pekińskiej
 - 3 szt. cebuli dymki (zielona część)
 - 2 ząbki czosnku pokrojone, nie siekane
 - 1 litr wody
 - szczypta soli do smaku
 - szczypta pieprzu do smaku
 - 3 łyżki sosu sojowego jasnego
 - 2 łyżki oleju sezamowego
 - 24 szt. pierożków won-ton zob. przepis (ilość wg. uznania)
 
        Opcjonalnie:    
                - kilkanaście kuleczek mięsnych zamiast pierożków
 - 4 połówki jajek ugotowanych
 - garść kiełków fasoli mung też poprawi smak
 
            
 
 
        
    Ingredients
     
                
 
        Opcjonalnie:     
                
  | 
                                
             | 
                    
        
    Instructions
    
                - Grzyby (jeżeli suszone) namoczyć we wrzątku (w/g instrukcji na opakowaniu)
 - Odsączyć grzybki, a otrzymaną wodę po grzybach wlać do garnka
 - Z grzybów odciąć nóżki i przekroić kapelusze na pół i dodać do garnka
 - Cebule dymkę, kapustę oraz czosnek pokroić i wrzucić do garnka
 - Zalać to wszystko ok. 2 litrami wody (wrzątku) i zagotować
 - Do gotującej zupki dodać sos sojowy i olej sezamowy (oraz opcjonalnie kiełki), doprawić solą, pieprzem i gotować przez 2-3 min.
 - Do miseczek włożyć kilka pierożków won-ton lub kuleczek mięsnych oraz jajko i zalać zupą.
 
        
    Share this Recipe
    
                