Przejdź do treści

Zupa z marynowanej kapusty chińskiej z żeberkami (chiński kapuśniak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa z marynowanej kapusty chińskiej z żeberkami (chiński kapuśniak)
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 6 ocen
Do przygotowania tej potrawy potrzebna jest marynowana kapusta chińska (ang. mustard greens). Już po pierwszej łyżce zupa kojarzy się z naszym kapuśniakiem. Jeżeli użyjemy bardzo tłustych żeberek, na powierzchni zupy może gromadzić się sporo tłuszczu, jeżeli nie lubisz tak tłustej zupy możesz go zebrać łyżką.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie marynowanej chińskiej kapusty pociętej na kawałki wielkości kęsa
  • 500 g żeberek wieprzowych pociętych w 2,5 cm kawałki
  • 8 szt. pomidorków koktailowych przeciętych na pół lub 1 duży pomidor pokrojony
  • 3 ząbki czosnku wycisnięte
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • trochę sosu sojowego do smaku
Dodatek:
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 opakowanie marynowanej chińskiej kapusty pociętej na kawałki wielkości kęsa
  • 500 g żeberek wieprzowych pociętych w 2,5 cm kawałki
  • 8 szt. pomidorków koktailowych przeciętych na pół lub 1 duży pomidor pokrojony
  • 3 ząbki czosnku wycisnięte
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • trochę sosu sojowego do smaku
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kapustę tniemy na kawałki wielkości kęsa, wodę po kapuście zachowujemy. Żeberka rozcinamy na pojedyncze kości, następnie każde żeberko przecinamy (rąbiemy) na 2,5 cm kawałki (najłatwiej jest to zrobić uderzając w kości ciężkim chińskim tasakiem).
  2. Tniemy pomidory i siekamy czosnek.
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek smażymy mieszając 30 sekund. Dodajemy żeberka, mieszając smażymy tak długo aż zmienią kolor.
  4. Przekładamy żeberka do garnka, zalewamy 1 i 1/4 litra wody (5 szklanek). Zagotowujemy, zmniejszmy ogień na mały i gotujemy 45 min aż żeberka zrobią się miękkie. Jeżeli na powierzchni zbiera się dużo tłuszczu możemy go zebrać łyżką. Jeżeli wygotuje się zbyt wiele wody należy ją uzupełniać.
  5. Dodajemy pociętą kapustę chińską, wodę po kapuście i pomidory, gotujemy kolejne 30 min, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, ewentualnie sosem sojowym. Danie gotowe.
  6. Zupę należy serwować z miseczką białego ryżu (najlepiej ryż jaśminowy lub kleisty ryż tajski gotowany na parze).
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *