Przejdź do treści

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami - pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1/3 szt. papryki czerwonej pokrojonej w trójkąty
  • 1/2 szt. cukini pokrojonej w kostkę
  • 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
  • 2 szt. cebulki dymki sam szczypior, pokrojony w 2 cm kawałki
  • 1 łyżka mąka kukurydziana
  • 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Panierka
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1/3 szt. papryki czerwonej pokrojonej w trójkąty
  • 1/2 szt. cukini pokrojonej w kostkę
  • 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
  • 2 szt. cebulki dymki sam szczypior, pokrojony w 2 cm kawałki
  • 1 łyżka mąka kukurydziana
  • 2 szklanki oleju do smażenia i frytowania
Panierka
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wieprzowinę pokroić w kostkę 2x2 cm.
  2. W misce wymieszać składniki panierki. Włożyć do ciasta mięso i wymieszać tak, by wszystkie kawałki pokryły się panierką.
    Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
  3. W woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i paprykę i smażyć przez 2 minuty mieszając.
  4. Dolać sos, wymieszać smażyć przez 3-4 minuty na małym ogniu.
    Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
  5. Wymieszać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 5 łyżkami wody i wlać do warzyw. Zagotować do zgęstnienia i odstawić (jeżeli masz tylko 1 wok przelej warzywa do garnka).
  6. W czystym woku rozgrzać 3-4 cm oleju Wrzucać partiami kawałki wieprzowiny i smażyć na złoty kolor. Wyjmować cedzakiem i odsączać z oleju na papierze kuchennym.
    Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
  7. Warzywa w sosie podgrzać, dodać mięso wymieszać i krótko gotować aż wszystko się zagrzeje.
  8. Podawać od razu, aby wieprzowina zachowała chrupkość. Jako dodatek podawać ryż jaśminowy.
    Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *